U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Beoordeling tweedehands vinyl

Om de kwaliteit van een tweedehands elpee en hoes weer te geven, wordt uitgegaan van de internationale “Goldmine Standard”. Beoordeling van vinyl en hoes gebeurt in eerste instantie op het oog. Bij twijfel wordt een elpee vervolgens (gedeeltelijk) beluisterd om na te gaan hoe de plaat klinkt.

Alle tweedehands elpees die wij verkopen worden gereinigd met een Okki Nokki-platenwasmachine. Daarna worden zowel de elpee als de hoes voorzien van een beschermende binnen- en buitenhoes.

Bij de beoordeling zoals die wordt weergegeven op onze site wordt eerst de gradatie voor het vinyl gegeven, gevolgd door die van de hoes. Er worden de volgende kwaliteitsgradaties gebruikt:

Mint (M): absoluut perfect in elk opzicht. Nog nooit afgespeeld, soms nog verzegeld.

Near Mint (NM of M-): een bijna perfecte plaat. De elpee vertoont geen duidelijke tekenen van slijtage en heeft niet meer dan de meest kleine gebreken, zoals bijna onzichtbare “ring wear” of andere tekenen van lichte behandeling.

De hoes van de elpee (evenals eventuele toebehoren als posters, tekstvellen e.d.) heeft geen kreukels, vouwen, gescheurde naden of soortgelijke beschadigingen. Ook geen cut-out gaten, tenzij dit bij de betreffende titel hoort.

Very Good Plus (VG+): een plaat met het predikaat VG+ is door de vorige eigenaar gebruikt maar deze heeft er altijd goed voor gezorgd. Het vinyl kan zeer lichte krasjes bevatten of lichte krommingen vertonen. Deze hebben echter geen invloed op de geluidskwaliteit.

Het label kan ook enige slijtage of verkleuring vertonen, maar deze moet nauwelijks merkbaar zijn. Het gaatje in de elpee is niet misvormd door herhaaldelijk afspelen van de plaat.

De buiten- en binnenhoes van de elpee zal enige lichte slijtage, licht gedraaide hoeken of een kleine naadsplit hebben. Ook kan deze een cut-out gat bevatten.

Very Good (VG): veel van de gebreken die worden gevonden in een VG+ plaat, zijn meer uitgesproken aanwezig op een plaat met de beoordeling “VG”. Tijdens het afspelen kan er ruis aanwezig zijn, vooral in zachte passages en tijdens het intro en outro van een liedje, maar het zal de muziek niet overstemmen. Slijtage aan de groeven wordt merkbaar, zoals met lichte krassen (diep genoeg om te kunnen voelen met een vingernagel) die van invloed zijn op het geluid.

Labels kunnen worden ontsierd doordat ze zijn beschreven of omdat er plakband of stickers zijn opgeplakt. Ook kunnen er nog lijmresten van verwijderd plakband of stickers zichtbaar zijn. Hetzelfde zal gelden voor elpee hoes en de inserts. Echter, deze problemen komen niet allemaal tegelijk voor: slechts twee of drie van hen.

Good (G), Good Plus (G+): Goed betekent niet slecht! Een elpee in deze staat kan worden afgespeeld zonder over te slaan. Maar ruis is duidelijk hoorbaar en krassen en slijtage zijn zichtbaar in de groeven.

De hoes heeft gespleten naden, vooral aan de onderkant of op de rug. Plakband, geschreven tekst, “ring wear” of andere gebreken zullen de plaat beginnen te ontsieren.

Poor (P), Fair (F): een plaat in deze conditie is gebarsten, sterk kromgetrokken en niet afspeelbaar zonder over te slaan of te blijven hangen. De hoes is door water beschadigd, gescheurd op alle drie de naden en zwaar ontsierd door slijtage en geschreven teksten. De hoes is nauwelijks in staat de elpee op z’n plaats te houden. Binnenhoezen zijn volledig op de naad gesplitst, gevouwen en er is op geschreven. Platen in deze staat zullen nooit door ons worden verkocht!